Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren

Verduurzaming vereniging van eigenaren
Energiezuinige maatregelen Een goede manier om te starten met verduurzaming is het nemen van energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het isoleren van de gevels en het dak, het vervangen van enkel glas door dubbel glas, het aanbrengen van zonnepanelen en het vervangen van oude CV ketels door HR-ketels. Dit zijn maatregelen waar direct energiebesparingen en dus kostenreducties mee gerealiseerd kunnen worden.

2. Financieringsmogelijkheden Verduurzaming is een investering die in sommige gevallen flinke kosten met zich meebrengt. Gelukkig zijn er steeds meer financieringsmogelijkheden beschikbaar voor VvE's om deze investeringen te bekostigen.

Denk aan subsidies van de overheid, groene leningen, crowdfunding of het instellen van een duurzaamheidsfonds waar bewoners een bijdrage in leveren. Houd er wel rekening mee dat de terugverdientijd vaak tussen de 7-10 jaar ligt. 3. Energiecoaches Veel VvE's komen er zelf niet uit als het gaat om verduurzaming. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die ondersteunen bij het verduurzamen van VvE's. Energiecoaches, vaak werkzaam bij gemeentes of energiecoöperaties, kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een energieplan of het begeleiden bij het aanvragen van subsidies. Een energiecoach kan de VvE helpen bij het maken van de juiste keuzes en zo zorgen voor een verduurzaming waar iedereen tevreden mee is. 4. Draagvlak creëren Bij verduurzaming is het belangrijk om draagvlak te creëren onder de bewoners. Een goed begin is het organiseren van informatieavonden waar de mogelijkheden en voordelen van verduurzaming worden besproken. Het is belangrijk om te laten zien dat verduurzaming niet alleen goed is voor het milieu, maar ook financiële voordelen oplevert. Laat bewoners zien hoeveel ze kunnen besparen op hun energierekening door energiebesparende maatregelen te treffen en laat ze weten dat ze hierdoor bijdragen aan een beter milieu. 5. Lange termijn visie Tot slot is een lange termijn visie op verduurzaming belangrijk. Denk niet alleen aan de maatregelen die direct genomen moeten worden, maar kijk ook naar de toekomst. Welke maatregelen kun je nog meer treffen om het gebouw nog duurzamer te maken? Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van warmtepompen of het realiseren van groene daken. Het is belangrijk om in een vroeg stadium hierover na te denken, zodat je ook in de toekomst voorbereid bent op verdere verduurzaming.

Conclusie


Een VvE is een belangrijke speler in het verduurzamen van vastgoed. Door energiezuinige maatregelen te nemen, financieringsmogelijkheden aan te boren, energiecoaches in te schakelen, draagvlak te creëren en een lange termijn visie te ontwikkelen, kan een VvE bijdragen aan een duurzamere leefomgeving en verlaagde kosten voor de bewoners. Verduurzaming is de toekomst, dus waarom zou je niet vandaag nog beginnen bij jouw VvE?

Verduurzaming VVE